[Rd] RGUI font problem (PR#7749)

Prof Brian Ripley ripley at stats.ox.ac.uk
Tue Mar 29 10:33:54 CEST 2005

On Mon, 28 Mar 2005, Duncan Murdoch wrote:

> On Sun, 27 Mar 2005 14:18:27 -0500, "Christos Hatzis"
> <christos at nuverabio.com> wrote :
>> It is running on MDI mode (default).
>> It appears that if I save the preferences in the default (My Documents)
>> folder after I make the change, the problem disappears.  I was just
>> "Apply"-ing the changes and then "OK" without saving the new preferences
>> first.  As a result, I did not have an Rconsole file in My Documents.
>> This might be the reason why the problem was not reproducible by the
>> development team.
> I think there's still something else:  I don't see it when I follow
> your instructions above.

This like PR#7277 fails for me in MDI mode but not SDI mode.
I have tracked it down to editorsetfont (in editor.c) which does
setfont(f).  That is incorrect, as there is no current window, and there 
may be no editor windows at all.  So it was setting the font on a 
random window and the effect will be unpredictable (and hence hard to 

So the problem was introduced by the editor code in 2.0.0.

> Duncan Murdoch
>> Thanks for you time.
>> -Christos
>> -----Original Message-----
>> From: Prof Brian Ripley [mailto:ripley at stats.ox.ac.uk]
>> Sent: Saturday, March 26, 2005 2:24 AM
>> To: christos at nuverabio.com
>> Cc: r-devel at stat.math.ethz.ch; R-bugs at biostat.ku.dk
>> Subject: Re: [Rd] RGUI font problem (PR#7749)
>> This would appear to be the same as PR#7277.  That too is not really
>> reproducible.
>> One possible crucial piece of missing information: is RGui being run in SDi
>> or MDI mode?
>> On Sat, 26 Mar 2005 christos at nuverabio.com wrote:
>>> Full_Name: Christos Hatzis
>>> Version: 2.0.1 patched (2005-02-18)
>>> OS: WinXP SP2
>>> Submission from: (NULL) (
>>> I had encountered a similar problem when changing the font in the R
>>> Console and then then open the graphics device by plot(), the console
>> window whites out.
>>> this might be related to bug report 7271.  I mentioned it sometime
>>> back and was told is was not reproducible.
>>> Now I have encountered a similar problem that does not appear to
>>> relate to the graphics device. I started an R session, changed the font to
>> size 8, Apply/OK.
>>> Then I opened a help page by typing
>>>> ?plot
>>> the R help page opened in a different (system?) font and the font in
>>> the console also changed to the same bold-face, non-proportional font.
>>> Then when I typed another help command, the console completely blanked
>> out.
>> It is almost certainly not blank, just using the wrong foreground colour.
>>> There seems to be some strange interaction going on between new
>>> windows opened by the system and the font setting in the GUI preferences.
>> Yes, and that is PR#7277.

Brian D. Ripley,                  ripley at stats.ox.ac.uk
Professor of Applied Statistics,  http://www.stats.ox.ac.uk/~ripley/
University of Oxford,             Tel:  +44 1865 272861 (self)
1 South Parks Road,                     +44 1865 272866 (PA)
Oxford OX1 3TG, UK                Fax:  +44 1865 272595

More information about the R-devel mailing list